Profesorul este figura centrală a procesului instructiv - educativ. Pe lângă o bună pregătire profesională, acesta trebuie să aibă și o bună pregătire psihopedagogică.
Bun venit! Acest blog este destinat cadrelor didactice înscrise la gradul II și nu numai ...

Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 14 iulie 2017

Notițele mele - FACTORII EDUCABILITATII: ereditatea, mediul, educația, omul însuși (sinele).

1)EREDITATEA este un fenomen de natură biologică ce constă în transmiterea de la părinți la urmași a unor însușiri morfo-funcționale, cu ajutorul codului genetic.
2)MEDIUL poate influența individul.

Principalele medii educaționale sunt : familia, școala, instituțiile de ocrotire socială, instituțiile extrașcolare culturale, mediul și comunitatea profesională, comunitatea religioasă etc.
3)Prin intermediul EDUCATIEI , omul își însușește limbajul social, cultura generală și comportamentul moral-cetățenesc, își formează concepția despre lume, își dezvoltă potențialul creator și se pregătește pentru integrarea socio-profesională.
4)OMUL INSUSI (SINELE) este nucleul personalității, un concept îndelung cercetat, care a fost descris de prof. Mielu Zlate, care a concluzionat că există un singur eu în individ care are fațete diferite și care se dezvoltă simultan cu întreaga personalitate.
De-a lungul timpului, educabilitatea a constituit obiectul de studiu a numeroși cercetători și s-au emis diverse teorii:
TEORIA EREDITARA
TEORIA AMBIENTALISMULUI
TEORIA DUBLEI DETERMINARI
TEORIA TRIPLEI DETERMINARI
TEORIA EPIGENETISMULUI PIAGETIAN



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Etichete

Persoane interesate

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *